Jeśli masz pod ręką warzywa, które już nie wyglądają idealnie albo zostały Ci z przygotowywania innych posiłków, zrób z nich warzywne ragout, które rozgrzeje Ciebie i Twoją rodzinę w czasie jesiennych i zimowych, chłodnych dni. Jeśli szukasz pomysłu na jednogarnkowe, aromatyczne danie, mamy coś w sam raz dla Ciebie!
Ragout to ogólna nazwa dla dań duszonych w sosie. Zwykle są to potrawy jednogarnkowe, które przygotowuje się z tego, co akurat mamy pod ręką. Składniki kroi się w kostkę podobnej wielkości i dusi całość w wywarze, który pod koniec gotowania można zagęścić zasmażką albo zabielić śmietaną. Danie jest podobne do doskonale nam znanej potrawki albo gulaszu. Ragout wywodzi się z Francji i w klasycznej wersji przygotowuje się je na bazie mięsa. Obecnie coraz częściej przyrządza się też warzywne ragout. W tej wersji wykorzystuje się dowolne warzywa – najlepiej sprawdzą się te, na które obecnie jest sezon lub te, które mamy w kuchni lub spiżarni. To sposób na urozmaicenie codziennej diety i gotowanie bez marnowania.
Nie ma jednego, najlepszego przepisu na warzywne ragout. Można je przygotować z tego, na co w danej chwili mamy ochotę, na co jest sezon lub dodać to, co zostało w lodówce. Dzięki temu to proste danie za każdym razem będzie smakować inaczej i nigdy się nie znudzi. Pasują do niego pieczarki, dynia, cukinia, kabaczek, cebula, por, papryka, a także warzywa korzeniowe. Jeśli lubisz, możesz też dodać strączki, dzięki czemu potrawa będzie jeszcze bardziej sycąca i będzie mogła być daniem głównym – już bez żadnych dodatków. Warto też wzbogacić smak ragout, dodając do niego ulubione zioła i przyprawy. W ten sposób zrobisz smakowite danie, które szybko zniknie z talerzy.